Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Titlul paginii web

 

Religia in medicina

Gradul de spiritualitate - generat de o anumita zona a creierului uman
adăugat joi, 5 februarie 2009 la ora 01:00

Ce anume ne face sa fim spirituali? Conform unui studiu recent, responsabila de gradul de spiritualitate a unui individ este o mica zona a creierului uman.

Zona in discutie - lobul parietal drept - este cel responsabil de definirea "Eului”, a afirmat cercetatorul Brick Johnstone de la Universitatea Missouri. Aceasta genereaza autocritica, a mai adaugat el, si ne ajuta in procesul de adaptare la un nou mediu fizic si social prin actualizarea permanenta a cunostintelor proprii: mana mea, cocktail-ul meu, abilitatile mele conversationale, noile mele sentimente fata de…

Persoanele cu un simt mai scazut al "eului”, conform studiului publicat in cotidianul Zygon, au un grad mult mai ridicat de spiritualitate.

Majoritatea studiilor anterioare s-au rezumat la scanarea creierului unor persoane care deja erau dedicate acestor practici spirituale (calugari, preoti), care au generat rezultate neconcludente.

Astfel, Johnstone, alaturi de colegul sau, Bret Glass, au apelat la metodele clasice utilizate in neurostiinta si au analizat creiere ce suferisera leziuni. Cercetatorii au testat zonele ce fusesera scanate in cadrul altor studii, adaptand imaginile fiecarui domeniu de expertiza, actiune similara cu testarea capacitatii auditive printr-un test de auz. Au cautat apoi corelatii intre performantele zonelor respective ale creierului si gradul raportat de spiritualitate al subiectilor.

Din analizele realizate s-a constatat ca toti cei 26 de subiecti cu un grad ridicat de spiritualitate dispuneau de functionalitate redusa a lobului parietal drept, stare fizica ce corespunde din punct de vedere psihologic scaderii nivelului de autocunoastere si concentrare.

Noile descoperiri sugereaza ca un pilon de baza al spiritualitatii este devotamentul, a afirmat Johnstone, adaugand ca spera ca studiul "ii va ajuta pe oameni sa se gandeasca la spiritualitate intr-o forma distincta, specifica”.

Spiritualitatea a fost asociata de-a lungul timpului sanatatii fizice si mentale. Aceste noi avantaje, a speculat Johnstone, pot determina schimbarea abordarii individului, de la cea concentrata asupra propriei persoane catre una altruista - o consecinta naturala a diminuarii nivelului orientarii egocentriste.

Pe langa practicile religioase, pot fi adaugate si alte comportamente sau experiente cu rolul de a reduce concentrarea asupra propriei imagini. Se incadreaza aici inclinatiile catre arta si natura, a afirmat Johnstone, subliniind ca oamenii au abordat aceasta tema a "pierderii de sine” in special in cantece. Dragostea si chiar si operele de caritate contribuie de asemenea la atenuarea focusului pe "mine” - “meu”, a mai adaugat el.

Insa cel mai inalt grad de ignorare a propriei persoane se poate atinge prin stadii de meditatie sau rugaciune, a spus Johnstone, in momentul in care practicienii acestora au confirmat ca sentimentul este unul de detasare totala fata de universul inconjurator. De aceea, ce mai inalt punct al spiritualitatii este atins in momentul in care "Eu” isi pierde complet intelesul obisnuit.

"Daca o sa cautati in Torah, in Vechiul Testament, in Noul Testament, in Coran, in scrierile sufi, budiste sau hinduse, toate vorbesc despre altruism si ignorarea sinelui”, a afirmat Johnstone.

Poate vom reusi sa identificam si sursele neurologice pentru afirmatiile din aceste scrieri, a mai adaugat el.